© 2019 STICHTING KLINKEND ERFGOED NEDERLAND   •   RSIN nr. SKEN: 856299972   •   KvK nr. 65877969

  • Facebook Social Icon

ACTIVITEITEN

SKEN verzorgt zelf regelmatig activiteiten, of haakt aan en ondersteunt initiatieven van anderen. Hieronder enkele voorbeelden van projecten waarmee het klinkend erfgoed wordt ontsloten.

 

Schnitger en SKEN in Groningen: De Wereld in

Op 15 oktober vond in Groningen het Schnitgersymposium plaats. Dit symposium

maakte deel uit van 300 jaar Schnitger - Groningen Orgelzomer 2019 en vormde de prelude voor het jaarlijkse Schnitgerfestival.

Het symposium werd georganiseerd door Erfgoedpartners Groningen in samenwerking met Stichting Klinkend Erfgoed Nederland. Centraal stond tijdens het symposium de vraag hoe je het orgel als eeuwenoud instrument een waardevolle plek kunt geven in de wereld van nu. Een mix van praktijkvoorbeelden en verdiepende lezingen liet zien hoe verbindingen tot stand kunnen worden gebracht tussen muziek en mens. Doel van het symposium was alle mogelijke betrokkenen te inspireren tot het zoeken naar nieuwe wegen om het orgel in te zetten en onder de aandacht te brengen.

Tot de sprekers behoorden onderzoeker Jan Bril, organist Jacob Lekkerkerker, Evert Bisschop Boele (bijzonder hoogleraar Cultuurparticipatie, Erasmus Universiteit Rotterdam en lector Kunsteducatie, Prins Claus Conservatorium/Hanzehogeschool), Hans Fidom ( hoogleraar Orgelkunde Vrije Universiteit Amsterdam, leider Orgelpark Research Program), Johan Luijmes (artistiek leider Orgelpark Amsterdam), Tine Stolte (master New Audiences Innovative Practice, Prins Claus Conservatorium), Lydia Vroegindeweij (directeur Orgelkids) en Jolanda Tuma (dorpskerkambassadeur Noord Nederland).

Schermafbeelding 2019-02-15 om 11.26.48.

SKEN en akoestiek

SKEN heeft de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de akoestiek van 100 historische kerken. Jan Bril, de bekende akoestisch expert, heeft dit onderzoek inmiddels uitgevoerd en de resultaten zullen worden neergelegd in een boek en een website. Tijdens het Schnitgersymposium in oktober in Groningen zal hij namens SKEN een keynote speech verzorgen waar een aantal resultaten en de eerste analyses zullen worden gepresenteerd.

SKEN ook bij ‘Maastricht 2020’?

De organisatoren van het succesvolle festival Klinkend Erfgoed 2018 in Maastricht en SKEN overleggen momenteel over samenwerking. In 2018 ondersteunde SKEN al het genoemde festival, vooral het symposiumdeel. Gezamenlijk wordt nu besproken of SKEN ook weer een rol kan spelen bij het Maastrichtse voornemen voor een festival in 2020.

Kinderen zijn de toekomst

Zeven-jarig meisje speelt op een kerkorgel in Bavaria Duitsland.

Gangnam style!

Stadsbeiaardier Jan Verheyen van Hasselt speelt 'Gangnam Style' van PSY op de nieuwe beiaard van de Sint-Romboutstoren in Mechelen.
 

Organising the future met orgelkids
 

De website orgelkids.nl verzamelt allerlei informatie over orgelprojecten voor en met kinderen. Want wat hebben we aan fraai gerestaureerde kerkorgels als er straks geen organisten meer zijn? Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, dus dat is het doel van deze verzameling: ‘organising the future’.
 

www.orgelkids.nl/over-orgelkids

Kinderproject van het Haags orgelcontact

www.haagsorgelkontakt.nl/kinderproject/

Herkenningstune Klinkend Erfgoed

Fieke Huizenga Königorgel in de St. Stevenskerk (Nijmegen). September 2016

 

Beluister en bekijk de herkenningstune van Klinkend Erfgoed