© 2019 STICHTING KLINKEND ERFGOED NEDERLAND   •   RSIN nr. SKEN: 856299972   •   KvK nr. 65877969

  • Facebook Social Icon

PRIKBORD

Voor nieuwsberichten en activiteiten van overal

8 februari 2020: Film, Orgel en Elektronika: Dávny, in Orgelpark Amsterdam

‘Orgels in verval’ is het intrigerende onderwerp van een avond rond Franz Danksagmüller. De organist en componist heeft een film gemaakt die hij live begeleidt met orgel en elektronica. Verlaten kerken en vervallen orgels, deels in Slowakije gefilmd, spelen de hoofdrol. Het woord ‘dávny’, titel van de film, betekent vrij vertaald ‘vergane glorie’. Visuals door Maria Hemmleb en Franz Danksagmüller.

 

Voor meer informatie, klik hier.

1 februari 2020: Orgel & Elektronica in Orgelpark Amsterdam

Componist, performer en elektronicaspecialist Jan-Bas Bollen bespeelt de orgels in het Orgelpark met behulp van zijn HyperTheremin – een instrument dat bestaat uit een zogeheten ‘non-haptische’ Leap Motion hand-controller én door hemzelf ontwikkelde software. Voor deze opzienbarende speelwijze, waarbij Bollen zijn instrument niet aanraakt maar als het ware in de lucht musiceert, is de choreografie van de handen cruciaal. De HyperTheremin maakt de ontplooiing van bijzondere timbres mogelijk zowel binnen composities als improvisaties.

Voor informatie en kaartjes, klik hier.

Beeld: Orgelpark Amsterdam

Beeld: Werkgroep De Torenklok, Tilburg

20.11.2019 – 12.01.2020:

Werkgroep De Torenklok Tilburg luidt noodklok met kunstwerk

Klokken van kerken, kloosters en kapellen hebben in de Tilburgse geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel klokken geroofd. Hoewel er na de oorlog een flink aantal is teruggeplaatst, dreigt er voor de tweede keer een ‘klokkenroof’ omdat kerken verdwijnen en de klokken een ‘bronswaarde’ hebben. Dat is niet uniek voor Tilburg, maar om dit probleem onder de aandacht te brengen heeft Werkgroep De Torenklok een kunstwerk gerealiseerd dat van van 20 november 2019 tot en met 12 januari 2020 te bezichtigen is in het TijdLab in de Tilburgse LocHal (Bibliotheek).Het kunstwerk betreft een klokkeninstallatie, gemaakt ter gelegenheid van Tilburg 75 jaar vrij!

Adres: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg. Voor meer informatie, klik hier.

 

Sinds 2016 zet Werkgroep De Torenklok zich, als onderdeel van de Heemkundekring Tilburg, in om de luidklokken in Tilburg en omstreken op een positieve manier onder de aandacht te brengen. In de toekomst hopen zij dit als zelfstandige stichting te kunnen doen.

Kerstvakantie, 27 december 2019 - 5 januari 2020:

Museum Speelklok: voorstelling De tovenaar van het witte orgel

Museum Speelklok heeft in de kerstvakantie een speciale tentoonstelling en een muzikale voorstelling die speciaal de aandacht van liefhebbers van Klinkend erfgoed verdient: de muzikale voorstelling ‘De tovenaar van het witte orgel’: een vorstelijk sprookje over vriendschap en de betoverende kracht van muziek. Tussen alle zelfspelende muziekinstrumenten van Museum Speelklok speelt deze kerstvakantie een gigantisch niet-zelfspelend muziekinstrument de hoofdrol. Kom en laat je betoveren!

 

Het verhaal

De Groothertogin van een piepklein landje is gek op muziek. Daarom heeft ze het mooiste muziekinstrument ter wereld laten bouwen: een orgel waarin een heel orkest verborgen zit. Het liefst zou ze de hele dag niets anders doen dan luisteren naar de prachtige klanken. Of, beter nog, er zelf muziek op maken. Maar dat valt nog niet mee. Gelukkig is er één iemand die ermee kan toveren…

 

Meer informatie

De voorstelling wordt dagelijks om 14.00 uur gespeeld door Kim Arnold en Jan Hage / Bob van der Linde van 27 t/m 30 december 2019 en van 2 t/m 5 januari 2020.

Voor meer informatie, klik hier; voor kaartjes, klik hier.

Beeld: Orgelpark Amsterdam

Kaj Malone. Beeld: AM Rehm

Martijn Comes

30 november 2019: Lancering ‘Resonance’ in de Stevenskerk

De kerk is zonder twijfel het oudste en meest algemeen aanwezige muziekpodium van Europa. Tijdens het evenement ‘Resonance’ op 30 november in de Stevenskerk in Nijmegen krijgt hedendaagse kerkmuziek nieuwe contexten. Optredens van onder meer de minimalistische componist Kali Malone, de Nederlandse Martijn Comes en dronekoor NYX illustreren dit.

Rewire2019, Iona F ortune & Nyx

Al bijna twee millennia lang worden verbazingwekkende en technisch innovatieve muzikale uitvoeringen opgevoerd in kerken met behulp van een van de meest complexe instrumenten ter wereld: het orgel, en een van de meest universele: de stem. De beiaard of kerkbel completeert het triumviraat. Het is een blijvende herinnering aan de maatschappelijke betekenis en alomtegenwoordigheid van deze cruciale erfgoedsites.

 

Op zaterdag 30 november lanceren het internationale muziekfestival Rewire en RE: VIVE, het initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat muzikanten en het publiek met zijn nationale archief verbindt: Resonance. De dag is gevuld met een muzikaal en een informatief programma voor hedendaagse muziek en discussies met specialisten uit de muziek- en erfgoedwereld en vindt plaats in de Stevenskerk, de oudste en grootste kerk van Nijmegen, ter ere van de drie auditieve pijlers van de kerk: de beiaard, de stem en het orgel.

Het evenement maakt deel uit van het Kerk & Kunst initiatief van de Rijksdienst voor Religieus Erfgoed. Meer informatie en het volledige programma van Kerk & Kunst van de Rijksdienst vindt u op: www.toekomstreligieuserfgoed.nl.

 

Voor meer informatie over Resonance klik hier: hier. Voor meer informatie over het programma in de Stevenskerk klik hier hier.

Gratis voor studenten, CJP-leden en bezoekers jonger dan 27 jaar (registratie noodzakelijk), reguliere tickets €5. Bestel/registreer via rewirefestival.nl/tickets

Beiaard Vredespaleis 25 jaar

Nederlands klokkenspel in Arlington krijgt opknapbeurt in Asten

De beiaard in de toren van het Vredespaleis werd op 3 november 1994 tijdens een feestelijke bijeenkomst in gebruik genomen. Sindsdien klinkt tot heden dit instrument iedere week tijdens twee bespelingen in de middagpauze op dinsdag en donderdag.

In de bibliotheek van het Vredespaleis bevinden zich gedrukte versies van de Hymne des Nations, geschreven door de Nederlandse musicus/componist Charles Grelinger (1873-1942). Vanwege het 25-jarig jubileum wordt aan zoveel mogelijk geïnteresseerden deze compositie aangeboden in een tweetal bewerkingen voor beiaard.

Voor meer informatie over de beiaard en de muziek, bezoek de website van de KNKV.

Het klokkenspel op de erebegraafplaats Arlington in Washington werd in 1954 geschonken door de Nederlandse overheid aan de Verenigde Staten als dank voor de Amerikaanse inzet in de Tweede Wereldoorlog en voor het Marshall-plan.

De grote stalen toren staat op Arlington Cemetery, vlak bij het beroemde Iwo Jima Monument. Deze toren was een ontwerp van architect Joost Boks en werd gemaakt in Aarle-Rixtel. Het was het eerste modernistische monument in Washington en omgeving. Het carillon in de toren werd samengesteld met klokken van drie verschillende klokkengieters, waaronder Koninklijke Eijsbouts in Asten. In 1960 werd de klokkentoren onthuld naast de oorlogsbegraafplaats in Arlington.

Maar het historische carillon klinkt vals en verkeert in slechte staat. Daarom is het in oktober voor opknapbeurt verscheept naar Asten.

Op de locatie zelf wordt 4,.2 miljoen dollar geïnvesteerd in de complete renovatie van de beiaardtoren. Ook worden onder regie van de Nederlandse ambassade geldschieters gezocht. Het is de bedoeling dat het huidige carillon met een aantal nieuwe klokken wordt uitgebreid tot een nieuw instrument.

Alle klokken van het carillon zijn in november 2020 weer terug in Amerika.

 

Voor een filmpje over het klokkenspel, klik hier.

22 september 2019: Feestelijke ingebruikname carillon De Rijp

 

Toen in 2014 Christiaan Winter, beiaardier van de gemeente Alkmaar, De Rijp bezocht merkte hij op dat een dorp als De Rijp toch eigenlijk een carillon zou moeten hebben. Vervolgens bleek dat De Rijp vroeger een carillon had gehad, dat echter in 1654 bij een grote dorpsbrand verloren was gegaan. Al snel na die ontdekking werd Stichting Carillon De Rijp in het leven geroepen. Dankzij de inspanningen van deze stichting kon bij de Klokken- en Kunstgieterij Reiderland in Finsterwolde een klokkenspel worden besteld. De eerste en grootste klok, geschenk van de gemeente Alkmaar, werd in april 2017 gegoten naast de Grote Kerk in De Rijp. In totaal werden 43 klokken gegoten om het beiaard van De Rijp compleet te maken.

 

Op zondag 22 september is het carillon officieel in gebruik genomen met een speciale kaasmarkt, toespraken en natuurlijk carillonspel door Christiaan Winter. De vele aanwezigen waren enthousiast: 'Het klinkt schitterend!'

Voor meer informatie, klik hier.

Stadsbeiaardier Christiaan Winter. Beeld: Alkmaars Weekblad

 Luidklokkenestafette op de Europese Dag van de Vrede

Op 21 september, tijdens de Internationale Dag van de Vrede, hebben in heel Europa tegelijkertijd klokken geluid.

Deze dag, die door de Verenigde Naties wordt georganiseerd, valt samen met de openingssessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die sinds 2001 plaats vindt op 21 september. De Verenigde Naties riepen de dag uit in 1981 om een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid te creëren. 'Omdat oorlogen beginnen in de hoofden van mensen, is het in de hoofden van mensen waar de verdediging van de vrede dient te beginnen'. Het luiden van de klokken is een prachtige manier om een bijzondere ervaring van gedeeld erfgoed mogelijk te maken.

14 september 2019: Carillon-Estafette: 75 klokken vieren

75 jaar vrijheid

Exact 75 jaar na de bevrijding van Maastricht startte op zaterdag 14 september 2019 om 12.00 uur de nationale carillon-estafette met een bespeling van het 350 jaar oude Maastrichtse stadhuiscarillon door beiaardier Philippe Reuser. De Limburgse hoofdstad was de eerste grote Nederlandse stad die werd bevrijd.

 

Aansluitend volgt de carillon-estafette het spoor van de bevrijders door Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Zeeland naar het noorden van Nederland. Alle beiaardiers speelden een programma met muziek uit de bevrijdingstijd.

In vervolg op deze speciale estafette zullen in de loop van het jaar onder meer bespelingen plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag, de Stevenskerk in Nijmegen, de Westertoren in Amsterdam en in de Eusebiuskerk in Arnhem. Tijdens de Slag om Arnhem werden de toren en het carillon van deze laatste kerk geheel verwoest.

De carillonestafette is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. De plaatsen kunt u via de interactieve kaart zien en deze wordt verder aangevuld, klik hier.

9 september 2019: Tweede Ambitus Orgelconcours gewonnen door Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant

De finalisten van het Ambitus Orgelconcours. Foto: ambitusfoundation.org

Op zaterdag 9 september vond in Rotterdam de finale plaats van het Ambitus Orgelconcours. In de Laurenskerk behaalden Thirsa Brokking, Auke Kieviet en Rik Melissant de eerste plaats in hun leeftijdscategorie.

 

Op de orgels van de Laurenskerk speelden zij werk van onder anderen Buxtehude, Bach, Vierne, Liszt, Tournemire, Lemckert en Monnikendam. Op 12 oktober 2019 zullen de laureaten een speciaal Laureatenconcert geven in de Laurenskerk te Rotterdam. Op 16 oktober volgend jaar maken zij bovendien hun opwachting in het Orgelpark in Amsterdam.

Het Ambitus orgelconcours, dat dit jaar zijn tweede editie beleefde, is een initiatief van de Ambitus Foundation. De stichting wil met het concours jong talent tot en met 21 jaar stimuleren in hun ontwikkeling als organist. Het concours, georganiseerd in samenwerking met de afdeling Klassieke Muziek van Codarts (het Rotterdams conservatorium), telde negen finalisten, drie in elke categorie: A (amateurs tot 15 jaar), B (amateurs van 15 tot en met 21 jaar) en C (conservatoriumstudenten).

Voor meer informatie, klik hier.

14 en 15 september: Nationale Orgeldag en Open Monumentendag

De Nationale Orgeldag en de Open Monumentendag, die op 14 en 15 september plaatsvindt, hebben sinds jaar en dag hun krachten gebundeld en dat levert zoals ieder jaar ook dit jaar weer een record aan opengesteld en klinkend erfgoed op.

Overal in het land laten orgelcommissies en organisten hun orgels op een voor hen geheel eigen wijze zien en laten klinken. Het landelijke startschot van de Nationale Orgeldag 2019 wordt gegeven in de Kloosterkerk in Den Haag, waar organist en orgelkenner Aart de Kort een verhaal zal houden over orgelgeschiedenis. SKEN-voorzitter Robert Helder verricht de openingshandeling. Op de website van de Nationale Orgeldag vindt u alle aangemelde orgelevenementen op een rij. Op de website van de Open Monumentendag zijn bovendien allerhande activiteiten te vinden die met ander klinkend erfgoed te maken hebben, zoals de beklimming van torens met klokkenspel of bezoek aan een torenuurwerk.

14 september 2019: Orgelkennismakingstocht in Sittard-Geleen

Tijdens de Nationale Orgeldag / Open Monumentendag worden op 14 september 2019 in de gemeente Sittard-Geleen de fraaie historische orgels uit drie kerken in het centrum van de belangstelling geplaatst met een bijzonder evenement.

In elk van de drie kerken wordt het orgel bespeeld door de eigen organist en wordt het orgel als instrument en als monument nader geïntroduceerd op een toegankelijke manier zodat het ook voor jeugdige bezoekers een interessante ervaring wordt!

De tocht begint om 13.00 uur in Geleen, gaat om 14.15 uur verder in Sittard, en daarna om 15.30 uur in Limbricht.

Voor meer informatie: zie de website van de Orgelkennismakingstocht.

14 september 2019: Amateurconcert op monumentaal orgel

Na vijf jaar restaureren is het Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk in Amsterdam op 11 en 12 mei 2019 weer in gebruik genomen. Bij de restauratie werd niet over een nacht ijs gegaan. Er is vele jaren gediscussieerd over te maken keuzes met betrekking tot technisch herstel en klankgeving, tot de nieuw aangetrokken orgeladviseur Henk Verhoef in 2006 met een restauratieplan kwam. Vervolgens duurde het nog tot 2014 voor voldoende fondsen waren geworven om met de restauratie te kunnen starten. Nu is het orgel dus weer in volle glorie te bespelen en beluisteren.

Wie altijd al een keer zelf dit beroemde orgel heeft willen bespelen, maakt tijdens de Open Monumentendag op 14 september een kans. De Oude Kerk stelt die dag namelijk zeven amateurorganisten in de gelegenheid een concert te geven. Geïnteresseerden kunnen voor 6 september een mailtje sturen naar info@oudekerk.nl met als onderwerp ‘Orgelconcert Open Monumentendag’ en een omschrijving in maximaal 200 woorden waarom hij of zij het orgel graag eens zou willen bespelen. Een prachtig initiatief om monumentale instrumenten toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Vater/Müller-orgel, Oude Kerk.

Beeld: Maarten Nauw

 

Meer info over de geschiedenis van het orgel en restauratie zie: www. orgelnieuws.nl

20 juli 2019: Fietstocht langs Veluwse orgels

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg organiseert op zaterdag 20 juli een fietstocht langs orgels op de Veluwe. De orgels worden bespeeld door Jos van der Kooy.

 

Het evenement duurt van 10:00 tot 16:00 uur en start bij het Orgelmuseum. Onder begeleiding van museumconservator voert de fietstocht langs Oosterwolde, Oldebroek en Doornspijk. Voor informatie over deelname, zie de website van het Nationaal Orgelmuseum.

14 juli: Koningin Fabiolawedstrijd gewonnen door Amerikaan

De internationale beiaardwedstrijd Koningin Fabiola vond dit jaar voor de achtste keer plaats in Mechelen en is hoogstwaarschijnlijk het belangrijkste op zijn gebied. Het concours wordt sinds 1987 om de vijf jaar georganiseerd door de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn, in samenwerking met de Stad Mechelen en de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard.


Dit concours is van groot belang voor de artistieke erkenning van de beiaardkunst. Voor deze achtste editie schreven zich 16 kandidaten in. Na twee dagen van voorrondes, waarbij op het beiaard in de Sint-Romboutstoren onder meer een verplicht stuk van een

Winnaar Alex Johnson in actie op de kamerbeiaard.

Beeld Tim Dirven

Vlaamse componist moest worden gespeeld, werd tijdens de finaledag op 14 juli gespeeld op de kamerbeiaard in het Cultuurcentrum. Winnaar van het concours werd de 22-jarige Amerikaanse fysicastudent Alex Johnson, die zowel de eerste plek als de improvisatieprijs veroverde. De 19-jarige Belg Jasper Depraetere werd tweede.

 

Lees voor meer informatie dit artikel.

Juli 2019: Lunchconcerten in museum Speelklok

Beeld: Museum Speelklok

In de maand juli vindt in de Buurkerk in Utrecht, tegenwoordig de thuishaven van Museum Speelklok een serie lunchconcerten plaats als onderdeel van ‘Kerken luisteren’. Iedere woensdagmiddag tussen 12:00 en 12:30 uur bespeelt een andere organist het Johann Frederik Witte kerkorgel te horen in het kader van de presentatie Thuis in de Buurkerk, duizend jaar verhalen onder één dak. Hier wordt de rijke schat aan verhalen uit de geschiedenis van de Utrechtse Buurkerk, het huis van Museum Speelklok, blootgelegd.

Neem plaats op één van de stoelen in het Middenschip van de Buurkerk, sluit uw ogen en luister naar de prachtige muziek van dit kerkorgel.

Kijk hier voor meer informatie.

December 2018: Een derde klok voor Workum

In december 2018 is de restauratie van de klokkenstoel in de rijksmonumentale toren van de Gertrudiskerk in Workum afgerond. Dat is natuurlijk altijd iets om trots op te zijn, maar de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân heeft nog een aanvullende wens: deze klokkenstoel een derde luidklok (terug) te geven.

 

In de toren bevindt zich een houten klokkenstoel die bestaat uit drie "vakken". Twee daarvan zijn bezet met monumentale klokken uit 1616 en uit 1699. Het derde "vak" is echter leeg, al is er voldoende ruimte om ook daar een klok in te hangen, zoals dat ook bij soortgelijke klokkenstoelen het geval is. Volgens de Workumer monumentenstichting is het volstrekt onlogisch aan te nemen dat men 400 jaar geleden een klokkenstoel zou hebben gebouwd met ruimte voor drie klokken als het de bedoeling zou zijn geweest drie klokken op te hangen. Daarom wil de monumentencommissie de bedoeling van 400 jaar geleden alsnog verwezenlijken en heeft hiertoe inmiddels bij diverse fondsen subsidieaanvragen ingediend. En nu is het afwachten of de droom van de monumentenstichting in vervulling kan gaan.

Beeld: Rijksmonumenten.nl