© 2019 STICHTING KLINKEND ERFGOED NEDERLAND   •   RSIN nr. SKEN: 856299972   •   KvK nr. 65877969

  • Facebook Social Icon

NIEUWS

Netherlands Carillon klinkt na 66 jaar eindelijk zuiver

 

Op een groene heuvel boven de rivier Potomac in Virginia, met uitzicht op Washington DC, ligt een van de 139 nationale begraafplaatsen in de Verenigde Staten: Arlington National Cemetery. Een militaire begraafplaats, maar ook de nodige presidenten, astronauten, politici en andere bekende Amerikanen hebben hier hun laatste rustplaats gevonden.

Sinds 1954 staat hier het 49-delige klokkenspel dat Nederland aan Amerika schonk als dank voor de bevrijding en de Marshall-hulp. Maar het klokkenspel klonk vanaf dag 1 vals, al repte niemand daar indertijd over. In de jaren negentig verkeerde de beiaard in slechte staat. Met minimaal budget werd het instrument opgelapt, maar niet grondig genoeg. In 1995 bood Wim Kok bovendien aan toenmalig president Bill Clinton een vijftigste klok aan, ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 50 jaar eerder.

Netherlands Carillion Arlington. Beeld: nlintheusa.com

Nu, nog eens 25 jaar later, wordt the Netherlands Carillon goed gerestaureerd. Amerika investeert 4,5 miljoen in de verroeste toren. Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts in Asten zorgt voor de restauratie van de klokken, een ingreep waarvoor de Nederlandse overheid de beurs heeft getrokken. In één moeite door wordt het carillon opnieuw gestemd. En er worden drie klokken aan toegevoegd: twee kleine, vernoemd naar voormalig first lady Eleanor Roosevelt en dominee Martin Luther King. en één grote: de Marshall-klok.

VU-hoogleraar Engelstalige letterkunde Diederik Oostdijk beschrijft in zijn boek Bells for America de geschiedenis van dit bijzondere maar bijna 65 jaar lang vals klinkende carillon. Voor wie er meer over wil weten klik hier.

Jubileumjaar 2019: 40 jaar klokkenluidersgilde in Utrecht

Met een gilde van maar liefst 900 leden worden in de Utrechtse Dom en op zeven andere plekken in Utrecht zo’n duizend keer per jaar handmatig de klokken geluid. Sommige klokken zelfs dagelijks. En dat al veertig jaar lang. Want op Kerstavond 1979 werd het Utrechtse Klokkenluiders Gilde opgericht.

Utrecht is wereldwijd een toonaangevende stad als het gaat om klokken. In de binnenstad zijn maar liefst 57 luidklokken te vinden. Twintig van die klokken zijn al meer dan 400 jaar oud. Vroeger werden de klokken van de Dom geluid door padvinders, onder leiding van de stadstimmerman. Op enig moment ging deze stadstimmerman echter met pensioen en het had maar zo gekund dat het klokkenluiden daarna zou worden overgenomen door machines. Omdat het geluid van luiden met de hand zo anders is dan machinaal en omdat de padvinders het klokkenluiden leuk vonden, werd daarom het Klokkenluidersgilde opgericht. Inmiddels houden ze dat dus al 4 decennia vol, niet alleen in de Dom maar ook de klokken van de Buurtoren, de Jacobitoren, de Geertetoren, het kerkje op fort Blauwkapel, het Bartholomeus Gasthuis en van het Academiegebouw en de Demkaklok in Zuilen. En dat is niet onopgemerkt voorbij gegaan: via diverse landelijke media werd onder meer op radio 4 en bij de NOS aandacht besteed aan dit bijzondere jubileum.

 

Vanaf Kerst 2019 zal een jaar lang met speciale klokkenactiviteiten aandacht worden besteed aan dit bijzondere jubileum. Zoals rondleidingen en spannende verhalen voor kinderen op de luidzolder.

 

Meer informatie over het Utrechts Klokkenluiders Gilde, klik hier.

2019 is een Schnitgerjaar, want op 28 juli was het 300 jaar geleden dat de grote orgelbouwer overleed. Een herdenkingsjaar dus, en dat betekent extra veel aandacht voor de persoon Arp Schnitger, voor de orgels die hij ontwierp en bouwde in Groningen en voor alle prachtige muziek die er al meer dan drie eeuwen op gespeeld wordt. En dat een hele Groninger orgelzomer lang! 

De Groninger orgelzomer ging van start op 29 juli - een dag na Schnitgers sterfdag - en eindigt op 20 oktober met het spetterende slotconcert van het Schnitger Festival. Onderdeel van de activiteiten was het orgelsymposium De wereld in, dat op 15 oktober plaatsvond in de Groninger Martinikerk.

Klik op de links voor meer informatie over de ‘Groninger Orgelzomer 2019’ en het Schnitgerfestival.

 

Op het spoor van de Hemony’s

In het bijzijn van 100 beiaardiers, klokkendeskundigen, -liefhebbers en gasten uit de museumwereld vond op 15 april de internationale studiedag ‘Op het spoor van de Hemony’s’ plaats. Aanleiding voor de dag was de 400ste verjaardag van klokkengieter Pieter Hemony, toevallig tevens het jaar waarin Museum Klok & Peel haar 50-jarig bestaan viert.

De gebroeders François en Pieter Hemony goten en stemden de eerste zuiver klinkende speelklokken. Vandaag de dag klinken Hemonycarillons nog altijd vanaf de Domtoren in Utrecht, het stadhuis van Maastricht, vijf Amsterdamse torens en nog een groot aantal andere torens in Nederland en Vlaanderen.

 

Meer informatie over de studiedag vindt u op de site van Klok & Peel, klik hier.

Schermafbeelding 2019-02-15 om 11.38.17.
Bidbook2.jpg

Bidbook aangeboden aan Tweede

Kamercommissie

SKEN-voorzitter Robert Helder heeft dinsdag 25 september 2018 het bidbook Hoorbaar erfgoed aan een delegatie van de Vaste Tweede Kamercommissie OCW aangeboden. Lees verder...

Winnaars bekend van ‘s-werelds grootste ideeënwedstrijd voor carillons 

De Europese première van Hack the Bells, ‘s-werelds grootste ideeënwedstrijd voor carillons, is gewonnen door de Belgische inzenders Els Lefevre en Guillaume Auvray. Plaatsvervangend Gouverneur Ger Koopmans maakte dit vrijdag bekend, bij de start van het festival Klinkend Erfgoed dat van 31 augustus tot en met 5 september in Maastricht wordt gehouden. Na eerdere edities in San Francisco en de Universiteit van Michigan is de editie Maastricht 2018 de eerste in Europa. De dertien inzendingen kwamen uit Polen, USA, Ierland, België en Nederland. Lees verder...

BIDBOOK aangeboden aan Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op 6 juni 2018 heeft het bestuur van SKEN de algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Susan Lammers, het bidbook KLINKEND 2020 aangeboden. Het bidbook is het resultaat van een haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd in onze opdracht. Financieel is dit mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Lees verder...

SKEN-bestuurslid Dick van Dijk hield, tijdens de studiedag 'Op het spoor van de Hemony's in museum Klok en Peel op 15 april, een verhaal over de versieringen en de Nederlandse en Latijnse teksten op de klokken van de Hemony’s. Al vanaf de eerste Hemonyklok, in 1641 in de Hofkerk in Goor, waren de klokken rijk versierd. De veelal Latijnse teksten stamden uit de Vulgata. Op de beiaard van Antwerpen staat de geschiedenis van de stad vermeld. Dick deed een oproep aan een ieder om bij restauratie de teksten op de klokken te fotograferen en te documenteren, een oproep die de SKEN op deze plek graag herhaalt.

Oproep tot documenteren teksten

Schermafbeelding 2019-02-15 om 11.26.48.

Beleidsbrief Restauratieregeling 2019/2020

Het ministerie van OCW werkt aan de vormgeving van een subsidieregeling voor rijksmonumenten, samen met onder meer VNG, het IPO en het NRF.

De subsidieregeling is bedoeld om grote rijksmonumenten te restaureren, te verduurzamen en toegankelijker te maken.

Er is € 65 miljoen beschikbaar voor grote monumenten en uitgangspunt is bestemd voor projecten met een subsidiebehoefte van minimaal € 2,5 miljoen aan subsidiabele kosten. De aanvraagperiode voor de subsidie sloot op 15 september. Voor meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl

Belangrijk nieuws is dat daarnaast € 2,5 miljoen voor klinkend erfgoed wordt vrijgemaakt en € 2,5 miljoen voor Joods erfgoed. Voor beide doelgroepen komt een aparte subsidieregeling. Om gebruik te maken van de regeling voor klinkend erfgoed zal een subsidiebeschikking van provincie of gemeente nodig zijn en een vergunning van de gemeente om het klinkende erfgoed te restaureren. De subsidiebeschikking van de provincie of gemeente zal vervolgens door OCW verdubbeld worden.

300 jaar Schnitger - Groningen Orgelzomer 2019

Nederlandse Klokkenspel Vereniging
na 100 jaar Koninklijk

In 2018 vierde de Nederlandse Klokkenspel Vereniging haar 100-jarig bestaan met onder meer een carillon-bustocht, een symposium, een boottocht over de Amsterdamse grachten, een componistencursus, een internationaal Beiaardiersconcours en heel veel beiaardconcerten in het gehele land. Bekroning vormde de eervolle ontvangst van het predicaat Koninklijk. Dit filmpje vormt een audiovisueel verslag van de jubileumactiviteiten. Het jubileumjaar was met deze activiteiten een mooie promotie voor alle beiaardiers en carillons in Nederland. De SKEN feliciteert de KNKV met 100 jaar bevlogen inzet voor de Nederlandse beiaards en zal zich inzetten om de vereniging de komende 100 jaar te ondersteunen in haar doelstellingen.