top of page

INSPIRATIEDAG ROND 10 JAAR ORGELKIDS

BRENG HET ORGEL BIJ DE JEUGD EN DE JEUGD BIJ HET ORGEL

orgelkids.png
20190704 Inspiratiedag Orgelkids 14S - L
Orgelkids - Sorting_keys - Foto Lydia Vr

Op donderdag 4 juli 2019 vierde Orgelkids haar 10-jarig bestaan met een spannende Inspiratiedag. Het evenement vond plaats in huis bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

 

Orgelkids is onderdeel van Stichting Kerkmuziek Netwerk en werkt al 10 jaar met zeer creatieve activiteiten en ontembare energie aan het waarborgen van een toekomst voor het erfgoed van historische orgels, door het wekken van de belangstelling van de volgende generatie. Want wat hebben we aan fraai gerestaureerde kerkorgels als er straks geen organisten meer zijn? De visie van Orgelkids is dat dit moet gebeuren wanneer kinderen nog jong zijn. Dat is immers het moment om het orgel een plekje in hun hart te laten veroveren.

 

Het motto van Orgelkids in dit jubileumjaar is daarom: ‘breng het orgel bij de jeugd, breng de jeugd bij het orgel’. Hoe dat moet? Die vraag stond centraal tijdens de Inspiratiedag in juli. Met inspirerende presentaties en praktische workshops kregen de deelnemers concrete werkvormen in handen om direct aan de slag te gaan. Zoals het advies om de vraag van kinderen centraal te stellen in projecten die je voor de jeugd organiseert, en het belang van humor en gebruik van voor de jeugd bekende beelden. Van het gebruik van een orgel-escaperoom en het werken met verhalen, tot melopipes en grafische partituren, ideeën genoeg. Tijdens de Inspiratiedag werd bovendien een boek gepresenteerd met vele concrete ideeën.

​​Meer informatie over het jubileumprogramma via de website van Orgelkids.

COMPOSITIEWEDSTRIJD VOOR HET DOE-ORGEL

Belangrijk onderdeel van de dag was ook de bekendmaking van de winnaars van de speciale compositiewedstrijd voor het Doe-orgel. Er waren prijswinnaars in drie categorieën, namelijk voor Doe-orgel solo, Doe-orgel ensemble en ‘Klassiekers voor Doe-orgel’. Winnaars waren respectievelijk de Canadese Rachel Laurin met het stuk ‘Ten little sketches for ten little fingers’, Anders Börjesson (Zweden) met een Sonatine en nogmaals Anders Börjesson met het stuk ‘Two Bach-Classics & Kleine Bach-Paraphrase’.

Meer informatie over de composities en de wedstrijd vindt u hier.

201905 Doe-orgel compositiewedstrijd inz
20190704 Inspiratiedag Orgelkids 94Skk.j
bottom of page