top of page

FESTIVAL KLINKEND
ERFGOED MAASTRICHT

omslag.png

Als opmaat voor het Europees Jaar van het Klinkend Erfgoed wordt in Maastricht een vijfdaags Klinkend Erfgoed Festival gehouden. Enkele elementen uit het programma van 31 augustus tot en met 5 september 2018:

Hack the Bells 

De Europese première van de succesvolle Amerikaanse remixwedstrijd voor beiaard, carillons en luidklokken. Dit project is een verkenning van geluid, visie en prestaties die scholieren, studenten, kunstenaars en nieuwe media-visionairs vraagt om de (luid)klokken te gebruiken zoals ze dat nodig achten - om de klokken te hacken. Een internationale jury van kunstenaars, nieuwe media-innovators, curatoren en academici beoordeelt de voorstellen en aan het eind van het symposium op 31 augustus is de winnaar bekendgemaakt. 's-Werelds grootste ideeënwedstrijd voor carillons is gewonnen door de Belgische inzenders Els Lefevre en Guillaume Auvray. Lees verder...
 

Meer informatie: http://hackthebells.org/

Initiator Frank Steijns

Klinkend Jeugdfestival op het Vrijthof!

Basisscholieren komen in aanraking met het orgel. De techniek van het instrument, de klank en de betekenis van het orgel. Scholen kunnen zich inschrijven voor een kosteloze orgel les die door. Stichting Sol, samenwerkende orgelvrienden wordt gegeven. Alle leerlingen kunnen delen van een orgelluik ontwerpen, waarvan een aantal tijdens het festival op woensdagmiddag 5 september wordt uitgewerkt op een groot luik.

 

Klik hier voor de flyer!

flyer-jeugd.jpg

Cross overs

Het mobiel carillon van Frank Steijns wordt toegevoegd aan een Dance Trance event met een DJ. Deze combinatie levert een volstrekt nieuw uitgangspunt op: een klinkend erfgoed instrument binnen een hedendaagse setting. Deze samenwerking wordt een hoofd-act tijdens het gratis Festival Bruis in Maastricht op zaterdag 1 september. Na afloop van deze act in de buitenlucht zal een DJ in de Muziekgieterij in Maastricht gaan mixen op klokkengeluid samples.

Orgels en carillons

Van 1 tot en met 5 september vindt bovendien een serie lunch- en avondconcerten plaats op orgels en carillons. Alle Limburgse carillons doen op zaterdag 1 september mee aan een Klokkenestafette waarbij de 8 carillons een voor een bespeeld zullen worden en als het ware ‘het klokje doorgeven’. Tussen 2 en 5 september vinden bovendien cross-over carillonconcerten plaats op deze 8 carillons. 
 

Ook zullen dagelijks orgelconcerten plaatsvinden: van 3-5 september gratis lunchconcerten, van 2-4 september spannende avondconcerten. Zowel bij de carillons als bij de orgelconcerten zullen studenten, onder meer van de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, van de Nederlandse Beiaardschool Amersfoort en het conservatorium Maastricht betrokken zijn om te laten zien en horen hoe sterk een nieuwe generatie bij deze instrumenten betrokken is.
 

Tenslotte brengt het Utrechtse Museum Speelklok enkele draaiorgels over naar Maastricht om daar op zaterdag 1 september een kleine indruk te geven van dit deel van het klinkend erfgoed.

 

Klik hier voor het gehele programma!

Het Festival Klinkend Maastricht 2018 is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van:
bottom of page